ObavijestPod Međimurske županije

Dan Međimurske županije

slika1slika2Dan Međimurske županije u 2015. godini obilježavamo 22. puta za redom, a Spomendan Hrvatskoga sabora na Zrinske i Frankopane 4. puta i to kao spomen na datum kada su Zrinski i Frankopani 30. travnja 1671. godine dali svoj život za domovinu. Međimurke i Međimurci najslavniji dan svoje povijesti proslavili su u sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije, punih 11 dana i više od 60 raznih manifestacija i  događanja, a vrhunac ovogodišnje proslave bila je svečana sjednica Skupštine Međimurske županije, održana u srijedu u atriju Starog grada. Prisjećanju tragičnog završetka života dvaju hrvatskih i europskih političara te završetak jedne epizode u vjekovnoj borbi hrvatskog naroda za nezavisnost i slobodu, pridružili su se mnogi uvaženi gosti, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, saborski zastupnici Nadica Jelaš, Sunčana Glavak, Natalija Martinčević, Mario Moharić, Dragutin Glavina i Marijan Škvarić, predstavnici ministarstava, župani, gradonačelnici i predsjednici parlamentarnih stranaka. Svojim su dolaskom čestitali Dan Međimurske županije domaćinima, županu Matiji Posavcu, predsjedniku Skupštine Mladenu Novaku, zamjenicima župana Sandri Herman i Zoranu Vidoviću, potpredsjednicima Skupštine Petri Kovačić i Josipu Grivcu, svim vijećnicama i vijećnicima te slika5Međimurkama i Međimurcima, uz stražu Zrinske garde Čakovec.
Nije slučajno da Međimurje ima čak dva Spomendana koje je proglasio Hrvatski sabor, jedan upravo ovaj na Zrinske i Frankopane koji slavimo danas i drugi u siječnju, Spomendan oslobođenja Međimurja. Međimurci su se oduvijek isključivo svojim snagama borili za samostalnost, a ta je borba trajno upisana u nacionalnu povijest“, objasnila je izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora.
„Uvijek se volim vraćati u Međimurje, možda po nekima cvjetnjak, po meni pravi vrt Hrvatske, naš najljepši vrt, simbol napretka i prosperiteta. Nedavno sam pročitala naslov u novinamaMeđimurska županija, teren na kojem je izvoz potukao uvoz. Za ministra u Vladi RH, što ćete više od toga?“, u svom je govoru rekla ministrica Mrak Taritaš i pohvalila kraj među Murom i Dravom kao gospodarska vrata Europe, uz efikasnu javnu upravu, njenu sinergiju s gospodarstvom, činjenicu kako je prvi u Hrvatskoj uveo e-građevinske dozvole te je najuspješniji po pitanju legalizacije, čime je itekako atraktivan ministarstvu graditeljstva.
slika3Uz filmski presjek proteklih 12 mjeseci, izvršna vlast pokazala je kako iza svih tih rezultata kojima smo primjer ostatku zemlje, stoje naporan rad i odricanja, što iziskuje titula najrazvijenije hrvatske županije.
„Promjene su uvijek teške, često i spore, no uspjet ćemo, jer uvijek uspijemo. I to je snaga Međimurja. Za nas uspjeh nije i ne smije biti u novcu, uspjeh je kada uspijemo napraviti razliku u životima ljudi. Mi jesmo skromni i racionalni, ali i uporni u želji da našim stanovnicima stvaramo bolji standard – izgradnjom škola, dvorana, domova kulture, projektima u zdravstvu i cestogradnji“, u svom je govoru naglasio međimurski župan i dodao kako je najvažnije beskompromisno štititi interese našeg Međimurja kao jedinstvene regije te vlastitim primjerom razvijati cijelu Hrvatsku.

slika4Skupština je u godinu dana održala ukupno 6 sjednica i pritom donijela 52 odluke te 56 zaključaka i rješenja o imenovanju radnih tijela. „Iza nas je radnih godinu dana, a u tom smo periodu nastavili sve one dobre i pozitivne trendove. Oni se nastavljaju, uz nova ostvarenja, a uloženi trud vidi se u mnogim projektima, što prepoznaju i na nacionalnom nivou“, objasnio je predsjednik Skupštine.
10 laureata primilo Povelje i najviša županijska priznanja
slika6
Svečana sjednica ujedno je poslužila kao prilika da se onima koji su na dostojan način predstavljali Međimurje uruče i Povelje Međimurske županije, ali i najviša županijska priznanja, nagrade Zrinski. Dobitnici povelja su Mješoviti crkveni zbor župe Sv. Jakoba iz Preloga, Zora Jurišaga, Kristijan Novak, Zavod za bolesti srca i krvnih žila Kliničke bolnice Dubrava Zagreb te Martin Srpak koji se u ime laureata zahvalio pjesmom Milom zavičaju.
Nagrade Zrinski pripale su Gradskom komunalnom poduzeću Čakom, Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske – Podružnica Međimurske županije, Dječjem vrtiću Maslačak Mursko Središće, Slavku Faltaku i Dejanu Buvaču koji je uz veliku podršku okupljenih uzvanika zahvalio u ime dobitnika nagrade Zrinski.

Related Articles

Back to top button