ObavijestPod Krapinsko-zagorska

9. hodočašću hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije

Branitelji UDVDR Ogranak Zabok, UDVDR Ogranak Gornja Stubica i UDiVDR Bedekovčina i tisuće hodočasnika na 9. hodočašću hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije s posebnim pijetetom prema voćinskim žrtvama
U organizaciji Zajednica udruga i članova HVIDR-a VPŽ, te pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i supokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije i Općine Voćin, u svetištu Gospe Voćinske organizirano je 9. po redu hodočašće hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije sa posebnim pijetetom prema voćinskim žrtvama stradalim 13. prosinca 1991. od strane srbočetničkog agresora.
Odlazak 40 hodočasnika hrvatskih branitelja iz braniteljskih udruga Zabok,Donja Stubica i Bedekovčina pomogli su Ministarstvo hrvatskih branitelja i Grad Zabok. Nekoliko tisuća hodočasnika sudjelovalo je u pokorničko-molitvenoj procesiji do voćinske crkve gdje je misu u svetišnoj crkvi predvoditi euharistijsko slavlje za duše poginulih služio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević. Nakon svete mise izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće na spomen-obilježju u Voćinu poginulima u Domovinskom ratu, te je održana i komemoracija na kojoj su se nazočnima obratili izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, umirovljeni brigadir HV-a Drago Horvat, izaslanik predsjednika Sabora RH Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik i predsjednik HVIDRA-e RH Josip Đakić, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i Ministarstva hrvatskih branitelja i ministra Tome Medveda, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, zamjenik župana VPŽ Darko Žužak i načelnik Općine Voćin Predrag Filić. Odaslana je s ovog skupa zajednička poruka izražena u nada da će se tužba Državnog odvjetništva RH protiv počinitelja masakra u Voćinu sprovesti u djelo, da će krivci biti primjereno kažnjeni, a da voćinska žrtva u Domovinskom ratu za slobodnu Hrvatsku nikad neće biti zaboravljena.
Članovi UDVDR Ogranak Zabok sa prijateljskom braniteljskom udrugom UHBDDR Duga Međa, UDVDR Ogranak Zabok i UDiVDR Bedekovčina na spomen obilježju polžćili su vijenac i zapalili su 47. bijelih lampiona u spomen na 47. Civilnih žrtava stradalim 13. prosinca 1991. od strane srbočetničkog agresora.
Posebna zahvala organizatoru i domaćinu ŽZU HVIDR-a Virovitićko-podravske županije.

Related Articles

Back to top button