Pod Splitsko-dalmatinska

Susret braniteljica RH pod nazivom “ŽENA- MAJKA -RATNICA”

UDVDR RH Podružnica Splitsko dalmatinske zupanije organizira susret braniteljica RH pod nazivom “ZENA- MAJKA -RATNICA”, koji ce se održati 25.05 2019 godine u Solinu i Splitu, pod pokroviteljstvom; predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarovic, Ministarstva hrvatskih branitelja, Splitsko – d almatinske zupanije, grada Splita i grada Solina.

UDVDR RH Podruznica Splitsko dalmatinske zupanije organizira susret braniteljica RH pod nazivom “ZENA- MAJKA -RATNICA”, koji ce se odrzati 25.05 2019 godine u Solinu i Splitu, pod pokroviteljstvom; predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarovic, Ministarstva branitelja, Splitsko Dalmatinske zupanije, grada Splita i grada Solina. Prema dosadasnjim prijavama ocekujemo od 450 do 500 braniteljica. U sklopu ovog projekta od pocetka godine do sada organizirali smo sest okruglih stolova na kojima su odrzana tematska predavanja i to; -Osvrt na pocetke okupljanja i zajednistva braniteljica. – Brojnost udruga proizaslih iz Domovinskog rata. – Danasnja uloga zene u drustvu s osvrtom na sve dosadasnje politike. – Hrvatske braniteljice u kulturnom i audio vizualnom prostoru RH. – Uloga novinara u Domovinskom ratu. – Zasto su zene braniteljice nevidljive. Na ovaj nacin prepoznaju se potrebe za promicanje uloge zene u Domovinskom ratu, znak je postivanja prema onima koji su svojim brojnim ulogama u drustvu i zbog ugrozenosti i agresije na Domovinu pridodali i vjestinu ratovanja.Kao direktne ili indirektne sudionice, zene su osjetile svu tezinu Domovinskog rata, imale su siroki spektar uloga i aktivnosti, a u vremenu ratnih dogadjanja iznijele su i iznimni teret odrzanja obitelji i uspostavljanja njezinog normalnog funkcioniranja. Ono sto povezuje zene sudionice Domovinskog rata je uloga zene, njena snaga, emotivnost i ranjivost u isto vrijeme, napori za ocuvanje obitelji i vrijednosti ljudskog roda kao majka, te snaga i odlucnost za prezivljavanje kao ratnica. Preko dvadeset tri tisuce zena bile su aktivne sudionice Domovinskog rata, sto predstavlja 5% od braniteljske populacije. Mnoge zene su krenule, ali na zalost i ostale na tom putu ponosa. Zene, majke, ratnice bile su pripadnice Oruzanih snaga RH i MUP-a. Bile su aktivne sudionice Domovinskog rata, neke s puskom, a neke novinarskim perom i fotoaparatom, neke dajuci sve od sebe kako bi pripadnici OSRH i MUP-a imali kvalitetnu hranu i opremu.Dio njih bile su radost i nada u oku onih koji su stradali u borbama, minskim poljima i drugim pogibeljnim situacijama borbenog i neborbenog djelovanja, kada su dolazile do njih i davale prvu pomoc i previjale im rane. Bile su ravnopravne sa svojim suborcima, jednako hrabre, odvazne i neustrasive. Dale su ogroman obol obrani nase zemlje, izgubile su puno, neke su izgubile sve. Kolika su stvarna saznanja nasih politicara, akademika, novinara, mladih, djece, cak i njihovih muskih suboraca o ulozi i doprinosu zena u Domovinskom ratu. Hrvatske braniteljice, ali i sve hrvatske zene obiljezile su vrijeme Domovinskog rata svojom hrabroscu i bile oslonac pri vracanju u mirnodopski zivot. Hvala svim zenama sto su dale sebe za Domovinu, buducnost i nada za slobodnu Hrvatsku. Ovakvi skupovi su prigoda da “zena – majka – ratnica” izadje iz anonimnosti i da se otvoreno i argumentirano pocne govoriti o njihovoj ulozi u sudbonosnim danima Hrvatske. Zajedno u ratu, zajedno u miru.

PROGRAM:
09,00 sati             – Okupljanje Gospin otok Solin
09,30 sati             – Polaganje vijenaca Lovinac
10,00 sati             – Polaganje vijenaca Gospin otok Solin
10,30 sati             – Sveta misa crkva Gospin otok Solin
12,00 sati             – Otvaranje izložbe časnički dom Lora
12,15 sati             – Svečana akademija posvećena braniteljicama
13,30 sati             – Prigodno druženje braniteljica članova obitelji poginulih i nestalih branitelja, uzvanika  i ostalih sudionika na zajedničkom ručku u restoranu časničkog doma Lora
15,30 sati             – Obilazak ratnih brodova i naoružanja u ratnoj luci Lora za sve sudionike
18,00 sati             – Završetak druženja

Related Articles

Back to top button